test

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Linux Mint: Η διανομή του αρχάριου

 Οντας αρχάριος γαρ, έχει λατρέψει το Linux Mint.

Το γιατί ισχύει αυτό, θα παρουσιαστεί παρακάτω. Φυσικά η γνώμη είναι καθαρά προσωπική και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι -άλλωστε και ο γράφων υπάρχει πιθανότητα να είναι ο μοναδικός που δεν βολεύτηκε με τις παραπάνω διανομές. :D

Εύχρηστο περιβάλλον εργασίας

Είμαι φαν του KDE -και αυτό χρησιμοποιώ ως επί το πλείστον. Μόλις όμως γνώρισα το Cinnamon, πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που “ερωτεύτηκα” ένα Linux Desktop. Και από οπτικής πλευράς και παραμετροποίησης αλλά (το κυριότερο) και από χρηστικής πλευράς. Από την άλλη, το MATE είναι το GNOME που… οι περισσότεροι αγάπησαν και τους έλειψε όταν κυκλοφόρησε η έκδοση 3 (ακόμα και τώρα που έχει αναβαθμιστεί και λύνει τα προβλήματά του, ακόμα κι αν προσπεράσω το πρόβλημα με την AMD το θεωρώ το πιο δύσχρηστο περιβάλλον εργασίας). Φυσικά αμφότερα έχουν τα προβλήματά τους αλλά αν έπρεπε να αλλάξω το KDE κάποιο από αυτά τα δύο θα χρησιμοποιούσα.

Ευκολίες για τον απλό χρήστη

Αν το Ubuntu και τα βασικά παράγωγά του θεωρούνται από τις καλύτερες, για τους νεοεισερχόμενους στον χώρο του Linux, διανομές υπάρχουν μικροπροβληματάκια που παρουσιάζονται και… χαλάνε την εμπειρία. Επί παραδείγματι σε Ubuntu/Kubuntu 12.04.1 σε ολόφρεσκια εγκατάσταση και στην χρήση του Firefox, παρουσιαζόταν το φαινόμενο ο browser… να μην ξέρει τι να κάνει με το περιεχόμενο, ακόμα κι όταν αυτό περιλαμβάνει το άνοιγμα του φακέλου κάποιου αρχείου που κατεβάσαμε! Κάτι τέτοιο δεν παρουσιάζεται στο Mint, ενώ αντίθετα περιλαμβάνει και έναν από τους πιο δημοφιλείς player στην εγκατάστασή του, τον VLC. (Ακόμα και ο Banshee λειτουργεί σωστά!)

Φιλικό προς τους χρήστες Windows (και όχι μόνο).

Μπορεί το KDE να είναι το περιβάλλον που προσεγγίζει πιο πολύ τα Windows (εξαιρούνται φυσικά οι διανομές τύπου ZorinOS) ωστόσο τα εναλλακτικά περιβάλλοντα εργασίας του Mint ακολουθούν μια αντίστοιχη λογική. Έτσι, αν κάποιος που έχει χρησιμοποιήσει μόνο το συγκεκριμένο λειτουργικό προσπαθήσει να λειτουργήσει το Mint δεν θα δυσκολευτεί καθόλου. Περιλαμβάνονται χρήσιμα εργαλεία (όπως εισαγωγή οδηγών ασυρμάτου δικτύου από τα Windows) στην εγκατάσταση του ενώ και το “Κέντρο Ελέγχου” του είναι ιδιαίτερα βολικό. Ο “Διαχειριστής Ενημερώσεων” πάλι είναι από τους βολικότερους που έχει παρουσιάσει διανομή για χρήστες Windows (αν και το σύστημα αριθμοδότησης των updates είναι λίγο δυσνόητο). Αξίζει να σημειωθεί δε πως η φιλικότητά της εκτείνεται και στην κοινότητα (κάτι που, ευτυχώς, δεν ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη διανομή).

Διαχειριστής Λογισμικού

Το συγκεκριμένο εργαλείο αξίζει μια κατηγορία από μόνο του. Μπορεί οι “βάσεις” του να οφείλονται στο Ubuntu (όπως και… η ίδια η ύπαρξη της διανομής) αλλά έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω. Στα αποθετήριά του περιλαμβάνονται εξ’ ορισμού τα αποθετήρια του GetDeb και του PlayDeb, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες επιλογές να είναι… πολύ περισσότερες χωρίς ιδιαίτερο κόπο -και σε αυτές περιλαμβάνονται δημοφιλείς εφαρμογές και παιχνίδια. Θα μπορούσε να είναι λίγο περισσότερο χρηστικό, ωστόσο ακόμα κι έτσι είναι ένα βήμα πάνω από τον “μπαμπά” Ubuntu.

Εν κατακλείδι

Στο συγκεκριμένο θέμα χωρά φυσικά αντίλογος -ο καθένας άλλωστε χρησιμοποιεί αυτό που “του κάνει την δουλειά”. Ωστόσο ο γράφων δεν ντρέπεται να δηλώσει πως το Mint είναι το Linux που… “του κάνει”. :Dε
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...