test

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Φωτοβολταικα στα σπιτια Στις στέγες, ταράτσες αλλά και σε οικόπεδα!


Από 1ης Ιουλίου 2009 ισχύει πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 KWp και στη στέγη των σπιτιού, άρα η παραγωγή και πώληση ρεύματος από ηλιακή ενέργεια και από ιδιώτες (12323/ΓΓ 175/4.6.2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση - ΚΥΑ).

Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα που δίνει στους ιδιώτες είναι τα εξής:

1. Δεν απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες όπως αδειοδοτήσεις από διάφορους φορείς, ούτε φορολογικές υποχρεώσεις όπως έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας παραγωγής ρεύματος ή φορολόγηση για την παραγωγή του ρεύματος.
2. Η τιμή αγοράς από τη ΔΕΗ του παραγόμενου ρεύματος είναι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (αναπροσαρμοζόμενη προς τα επάνω ετησίως) ενώ η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του ιδιοκτήτη είναι περίπου 5 φορές χαμηλότερη. Οι όροι αυτοί ισχύουν μέχρι το 2012, μετά η τιμή θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται κατά 5% ετησίως και η σύμβαση που υπογράφεται είναι για 25 χρόνια.

Έτσι λοιπόν η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 70 το πολύ ημερών και απαιτείται μόνο αίτηση στη ΔΕΗ και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία που δίδεται με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εταιρεία φωτοβολταϊκών που θα κάνει την εγκατάσταση. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμαι απαιτείται η ύπαρξη ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Που επιτρέπεται

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επιτρέπεται σε στέγες σπιτιών, σε ταράτσες μονοκατοικίας ή πολυκατοικίας, αλλά και σε οικόπεδα (ακόμη και σε εκτός σχεδίου), αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Για κάθε 1 KWp εγκατεστημένης ισχύος απαιτούνται περίπου 12 τ.μ. σε στέγη ή περίπου 18 τ.μ. σε επίπεδη επιφάνεια (ταράτσα ή οικόπεδο).
Πόσο κοστίζει και τι αποδίδει

Ένα KWp κοστίζει περίπου 5.000 ευρώ τελική τιμή μαζί με τα έξοδα τοποθέτησης κ.λπ. και παράγει περίπου 1.200 KWh ανά έτος (λίγο χαμηλότερα στη βόρεια Ελλάδα, λίγο περισσότερο στη νότια). Έτσι λοιπόν θα αποδίδει στον ιδιοκτήτη περίπου 660 ευρώ ετησίως.

Άρα λοιπόν με φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 5 KWp (κόστος 25.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 3.300 ευρώ ετησίως και με εγκατάσταση 10 KWp (κόστος 50.000 ευρώ) τα έσοδα θα είναι περίπου 6.600 ερώ ετησίως. Η απόσβεση γίνεται λοιπόν σε περίπου 7-8 χρόνια.

Από τα έσοδα αυτά βέβαια θα αφαιρεί η ΔΕΗ το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος του σπιτιού (το οποίο όπως είπαμε το χρεώνει με χαμηλότερη τιμή, σήμερα γύρω στα 0,12 ευρώ κατά Μ.Ο.) και το υπόλοιπο θα κατατίθεται σε λογαριασμό του δικαιούχου.

Πέρα από την ελκυστική τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος, δεν υπάρχει επιδότηση αγοράς εξοπλισμού. Ήδη όμως κάποιες τράπεζες προσφέρουν "πράσινα" ή "οικολογικά" κλπ δάνεια με ευνοϊκότερους όρους.

Εγώ θα προτιμούσα πάντως ένα μικρότερο (άρα φθηνότερο) φωτοβολταϊκό σύστημα, παρά ένα μεγαλύτερο (άρα ακριβότερο) σύστημα με δάνειο από τράπεζα...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...